De Nederlandse gidsenorganisatie
titel Marijke
Foto: Marijke Volkers

Joodse Buurt

icon walking

Tijdens de 17e eeuw emigreerden groten aantallen Sefardische Joden uit Spanje en Portugal en Askenasische Joden uit Oost-Europa naar de liberale stad Amsterdam. Zij vestigden zich aan de rand van de stad waar zij hun eigen huizen en synagoges bouwden. De Portugese Synagoge, de grootste in West-Europa, is nog steeds exact zoals ze was in de Gouden Eeuw: geen verwarming en alleen verlicht door duizenden kaarsen. Huizen, tradities, en zelfs woorden zijn een blijvende herinnering aan hun aanwezigheid. Diamant slijpen werd geïntroduceerd door Portugese Joden. Vandaag is Amsterdam nog steeds een belangrijk centrum van de diamanthandel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de joodse bevolking gedecimeerd, en bijna uitgeroeid, wat grote littekens achter heeft gelaten in de Joodse buurt. De Hollandsche Schouwburg, waar mensen werden verzameld in afwachting van hun deportatie, is te bezoeken alsmede het kinderdagverblijf vanwaar veel kinderen werden gered, en het Auschwitz monument in het Wertheim park.

VERBOUWING NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM EN HOLLANDSCHE SCHOUWBURG

Let op: vanaf 2 februari 2020 heeft het Nationaal Holocaust Museum tijdelijk de deuren gesloten voor verbouwing. Vanaf 1 juni 2020 sluit ook de Hollandsche Schouwburg. In 2022 hopen zij in deze twee tegenover elkaar liggende gebouwen een nieuw Nationaal Holocaust Museum te openen. 

REGULIERE OPENINGSTIJDEN PORTUGESE SYNAGOGE:
Deze locatie is iedere zaterdag gesloten. 
Zondag t/m vrijdag geopend vanaf 10.00 uur 

Informatie:


Wandeltour:

2 tot 4 uur (als ook de Portugese Synagoge en Joods Historisch museum bezocht worden)

Groepsgrootte:

max 15 personen

Optionele extra's:

Bezoek aan de Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum en de tentoonstelling in de Hollandsche Schouwburg. (Entreeprijzen niet inclusief.)


Vragen of meer informatie?

Contact Guidor

  Leidseplein 33
    1017 PS Amsterdam
  0031-20-6270006
  

Copyright Guidor