Skip to main content
Dutch National Guides Association

LE02 - Magies Sentrum, provo (Michel Didier)

De wereld wérd veranderd.
Even was Amsterdam weer de navel van de wereld. Niet met handel of sociale woningbouw, maar met cultuur: alternatieve cultuur, opstandig maar ‘ludiek’, met veel humor. Een Magies Sentrum met veel 'fijne kommunikaasiebezigheden op straat', een en al ‘imaazje’.

Vier jaar voor de wereldwijde revoltes van 1968 werden de Amsterdamse autoriteiten al effectief getart met openbare happenings rond het Lieverdje. Wekelijkse goeroe Robert Jasper Grootveld, zoon van een politieman, bracht op een bakfiets de obscene prenten van Aat Veldhoen rond, was de frontman van Provo en verzamelde in zijn ‘anti-rooktempel’ kleurrijke types als de spuwende dichters Johnny the Selfkicker en Simon Vinkenoog. Diens Sigma Centrum organiseerde dan weer het roemruchte Poëzie in Carré, met de eerste performing poets; Tjebbe van Tijens ‘Kontinue tekening’ (van Londen naar Amsterdam); en de Eventstructure Research Group van Theo Botschuyver, die de stad voorzag van reusachtige, opblaasbare speeltuigen als de Pneutube, de Waterwalk Tube en de Supertube.

De veranderende tijdgeest werd in de jaren zestig een breed publiek bijgebracht door kunstenaars met een bewonderenswaardig gevoel voor humor, waarmee tal van heilige huisje speels omver werden gekegeld. De verbeelding was aan de macht, ten dienste van de vrijheid En “gnot!”

Michel Didier is cultuurhistoricus. Hij is zeer breed georiënteerd en geeft al vele jaren cursussen, lezingen en rondleidingen op het gebied van kunst en cultuur. Tevens is hij schrijver van een aantal boeken en tijdschriftartikelen.

Event Properties

Event Date 08-11-2023 14:00
Event End Date 08-11-2023 16:00
Registered 18
Available place 52
Individual Price Guidorleden/geassocieerde leden: € 10,00 / Niet-leden: € 15,00
Spreker Michel Didier
Tijdsduur 2 uur
Studiepunten 1
Location Luther Museum Amsterdam

We are no longer accepting registration for this event