Skip to main content
Dutch National Guides Association

LE05 - “Slavernijverleden” door Peggy Brandon

LE05 - “Slavernijverleden” door Peggy Brandon

Het Nationale Slavernijmuseum en het koloniale en slavernijverleden in Nederland

Binnen een paar jaar zal in Amsterdam het eerste Nationale Slavernijmuseum haar deuren openen. In dit museum zal de geschiedenis van de slavernij verteld worden in de context van het koloniale verleden van Nederland. Het is een groot project wat niet alleen historisch, maar ook maatschappelijk is. Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn er drie kwartiermakers aangesteld: John Leerdam, David Brandwagt en Peggy Brandon. Zij doen onderzoek naar hoe dit museum eruit zou moeten zien, en welke verhalen er verteld zouden moeten worden.

Dit is ook een grote vraag onder rondleiders: Hoe vertellen we over het slavernijverleden aan onze gasten? Wat zijn de gevolgen van de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden op de huidige maatschappij in Nederland? Hoe weven we het slavernijverleden in onze verhalen over de 17e Eeuw? Peggy Brandon zal hier antwoord op geven, en tevens vertellen over de totstandkoming van het Nationaal Slavernijmuseum. Het is een complex proces wat nog steeds gaande is.

Over Peggy Brandon:

Na een loopbaan in PR, reclame en sponsoring, heeft Peggy Brandon zich gespecialiseerd in het cultuurveld. Haar expertise ligt bij het realiseren van museale projecten, waarbij zij collectie, verhalen, en maatschappij in harmonie samenbrengt. Zij heeft veel kennis op het gebied van diversiteit, en is ook betrokken als voorzitter van de Raad van Toezicht bij Stichting Musea Bekennen Kleur en voorzitter van de bis-commissie Jeugdpodiumkunsten van de Raad voor Cultuur. Tevens is zij directeur van Mocca, een expertisecentrum dat zich bezighoudt met advisering aan scholen en culturele instellingen op het gebied van inclusief en meerstemmig cultuuronderwijs.

Event Properties

Event Date 13-03-2024 10:00
Event End Date 13-03-2024 12:00
Cut off date 12-03-2024
Registered 34
Available place 36
Individual Price Guidorleden/geassocieerde leden: € 10,00 / Niet-leden: € 15,00
Spreker Peggy Brandon
Tijdsduur 2 uur
Studiepunten 1
Location Luther Museum Amsterdam

We are no longer accepting registration for this event