Skip to main content
Dutch National Guides Association

OL02 - “Frans Hals” door Peter Wagemakers

Na Vermeer komt in het voorjaar van 2024 een grote expositie van Frans Hals in het Rijksmuseum. Zo’n vijftig topstukken uit binnen- en buitenland zijn dan te zien. De meester werd in de zeventiende eeuw al bewonderd vanwege zijn ‘stoutigheyt’, het schilderen met lef, vanuit een losse pols. Ook negentiende-eeuwse meesters als Manet en Whistler staken hun bewondering niet onder stoelen of banken; “Oh wat en kanjer”, riep Whistler verrukt na zijn laatste bezoek bij het zien van de groepsportretten van de tachtigjarige Frans Hals. 

De lange carrière van Frans Hals als schilder valt nu te reconstrueren in de komende tentoonstelling. Het jeugdige elan, onder invloed van de Caravaggisten tot en met de late stijl van een bejaarde meester. De invloed van Hals op tijdgenoten is interessant om te bekijken, maar zeker ook waaruit de bewondering bestond van zijn negentiende-eeuwse fans.  

Drs. Peter Wagemakers opereert sinds 1992 als autonoom kunsthistoricus vanuit Amsterdam. Aandachtsgebieden zijn de schilderkunst en het kunstobject in zijn sociaal-historische context door de eeuwen heen. Ook is hij verbonden als docent aan de Nationale Gidsenopleiding van het ROC.

Event Properties

Event Date 06-02-2024 20:00
Event End Date 06-02-2024 22:00
Registered 78
Available place 22
Individual Price Guidorleden/geassocieerde leden: € 10,00 / Niet-leden: € 15,00
Spreker Peter Wagemakers
Tijdsduur 2 uur
Studiepunten 1
Location Online

We are no longer accepting registration for this event