Over gidsen

Ik ben gids

U heeft in het buitenland gegidst of doet dat al een tijdje op lokaal niveau. Nu wilt u weten of er in Nederland een belangenvereniging voor gidsen bestaat? Die vereniging is er, de naam daarvan is Guidor, gevestigd in Amsterdam. De Guidor bemiddelt voor de aangesloten gidsen, verzorgt nascholingen, neemt de examens Guidor-Certificaat en GiVak af. Guidor zorgt er ook voor dat het specifieke vak van gids in toeristisch Nederland onder de aandacht gebracht wordt.

Wat doet een gids

Een gids is in de eerste plaats gastvrouw/gastheer en vertegenwoordigt met zijn/haar kennis ons land. Tijdens de excursie die de gids begeleidt, worden de gasten over zeer uiteenlopende onderwerpen geïnformeerd. Dit gebeurt in de taal van de gasten en op een prettige en onderhoudende manier.
Meestal is de groepsgrootte voor een bustour tussen de 25 en 49 personen.
Voor stadswandelingen en museumbezoeken wordt als aantal 20 tot maximaal 25 personen gehanteerd.

Gidsen in de praktijk

Een gids is meestal zelfstandig ondernemer en werkt als freelancer. Een zelfstandig gids heeft tenminste 3 verschillende opdrachtgevers.
Opdrachten worden verkregen vanuit een eigen netwerk en via directe contacten met opdrachtgevers. Een professionele gids beschikt dan ook over het vermogen zichzelf op de toeristische markt te profileren om zo opdrachten te vergaren.
Maar ook dienstverbanden bij een touroperator behoren tot de mogelijkheden.
De meeste gidsen werken in Amsterdam, maar er is ook vraag naar gidsen in bijvoorbeeld Utrecht, Maastricht en Giethoorn. Het werk is over het algemeen seizoensgebonden en beslist geen ‘9-to-5 job’.

Hoe word ik lid van Guidor?

U bent al werkzaam als gids.
U heeft in het buitenland als gids gewerkt of doet dit in Nederland als lokale gids en zou zich willen aansluiten bij een belangenvereniging voor gidsen. Dan kunt u uitstekend terecht bij Guidor.
U moet dan wel nog een examen doen om het Guidor-certificaat te behalen.

U bent nooit werkzaam geweest als gids, maar wil het graag worden.
Om de opleiding tot Nationaal gids te volgen kunt u contact opnemen met het opleidingsinstituut: www.rocva.nl  Na met goed gevolg het examen te hebben afgelegd, kunt u bij Guidor opgaan voor het Gidsenvakdiploma, kortweg GiVak-diploma.

opleiding tot Gids en beroepsexamen

Vragen of meer informatie? Email Guidor

Contact Guidor

  • Leidseplein 33
        1017 PS Amsterdam
  • 0031-20-6270006

 

 facebook linkedin

 
 

guidor languages donker