Skip to main content

Over gidsen en Guidor lidmaatschap

Ik ben gids

U heeft in het buitenland gegidst of doet dat al een tijdje op lokaal niveau. U zoekt een belangenvereniging in Nederland. Die vereniging is er: Guidor, gevestigd in Amsterdam. Haar officiële naam luidt: Nederlandse Gidsen vereniging Guidor. Guidor bemiddelt voor de aangesloten gidsen, verzorgt nascholing en neemt examens GiVak af.

Gids in de Nederlandse praktijk

In Nederland is gidsen geen beschermd beroep. Een gids is zelfstandig ondernemer en werkt als freelancer. Opdrachten worden verkregen vanuit het eigen netwerk en via direct contact met opdrachtgevers. Een professionele gids beschikt over het vermogen zich op de toeristische markt te profileren om zo opdrachten te verwerven. De meeste gidsen werken in Amsterdam, maar er is ook vraag naar gidsen in bijvoorbeeld Rotterdam, Den Haag, Leiden, Gouda, Utrecht, Maastricht, Arnhem, Deventer, Giethoorn etc. Het werk is over het algemeen seizoensgebonden en beslist geen ‘9-to-5 job’.

Hoe word ik lid van Guidor?

  • U bent al werkzaam als gids en wilt aansluiten bij een belangenvereniging voor gidsen. U kunt  Guidor Associated Gids worden, de kosten daarvoor bedragen 130 euro per jaar. Wilt u bemiddeld worden dan moet u examen doen om het Guidor-certificaat te behalen. Dat lidmaatschap kost 190 euro per jaar.
  • Voor zeer ervaren gidsen, met minimaal 7 jaar gids-ervaring in heel Nederland, bestaat de mogelijkheid van een Assessment (EVC-diploma). U kunt besluiten via zelfstudie op te gaan voor het Gidsenvakdiploma (Guidor-diploma). U bent nooit werkzaam geweest als gids, maar wilt het vak graag leren. Daarvoor is het ROC www.rocva.nl het aangewezen adres. Na met goed gevolg dat examen te hebben afgelegd, kunt u bij Guidor opgaan voor het Gidsenvakdiploma (GiVak-diploma).

OPLEIDING TOT GIDS EN BEROEPSEXAMEN INSCHRIJFFORMULIER EXAMEN, GIVAK OF EVC CERTIFICAAT

DATA GIVAK EXAMENS 2024 EVC

Vragen of meer informatie?