De Nederlandse gidsenorganisatie

Over gidsen en Guidor lidmaatschap

Ik ben gids

U heeft in het buitenland gegidst of doet dat al een tijdje op lokaal niveau. Nu wilt u weten of er in Nederland een belangenvereniging voor gidsen bestaat. Die vereniging is er: Guidor, gevestigd in Amsterdam. Haar officiële naam luidt Guidor Dutch Guides Association. Guidor bemiddelt voor de aangesloten gidsen, verzorgt nascholing, neemt examens GiVak af. Guidor zorgt er ook voor dat het specifieke vak van gids in toeristisch Nederland onder de aandacht gebracht wordt.

Wat doet een gids

Een gids is in de eerste plaats gastvrouw/gastheer en vertegenwoordigt met haar/zijn kennis ons land. Tijdens de excursies die de gids begeleidt, worden de gasten over zeer uiteenlopende onderwerpen geïnformeerd. Dit gebeurt in de taal van de gasten en op een prettige en onderhoudende manier.
De groepsgrootte voor een bustour is 25 tot 49 personen, voor stadswandelingen en museumbezoeken 20 tot maximaal 25 personen. In Amsterdam en in sommige andere steden zoals Maastricht is het maximum voor wandelingen vastgesteld op 15 personen per gids.

Gidsen in de praktijk

Een gids is meestal zelfstandig ondernemer en werkt als freelancer. Een zelfstandig gids heeft tenminste 3 verschillende opdrachtgevers.
Opdrachten worden verkregen vanuit het eigen netwerk en via direct contact met opdrachtgevers, een dienstverband bij een touroperator behoort ook tot de mogelijkheden. Een professionele gids beschikt over het vermogen zich op de toeristische markt te profileren om zo opdrachten te verwerven.

De meeste gidsen werken in Amsterdam, maar er is ook vraag naar gidsen in bijvoorbeeld Utrecht, Maastricht en Giethoorn. Het werk is over het algemeen seizoensgebonden en beslist geen ‘9-to-5 job’.

Hoe word ik lid van Guidor?

  • U bent al werkzaam als gids en wilt aansluiten bij een belangenvereniging voor gidsen. Dan kunt u uitstekend terecht bij Guidor.
    U moet dan wel examen doen om het Guidor-certificaat te behalen. Voor zeer ervaren gidsen, met minimaal 7 jaar gids-ervaring in heel Nederland, bestaat de mogelijkheid van een Assessment.
  • U bent nooit werkzaam geweest als gids, maar wilt het vak graag uitoefenen. Om de opleiding tot Nationaal Gids te volgen kunt u contact opnemen met het opleidingsinstituut www.rocva.nl . Na met goed gevolg dat examen te hebben afgelegd, kunt u bij Guidor opgaan voor het Gidsenvakdiploma (GiVak-diploma).

OPLEIDING TOT GIDS EN BEROEPSEXAMEN

Vragen of meer informatie?

Contact Guidor

  Leidseplein 33
    1017 PS Amsterdam
  0031-20-6270006
  

Copyright Guidor